Poćelo sprovođenje projekta „Podrška ženama u razvoju biznisa“.

11/13/2023

CFID sa zadovoljstvom objavljuje da je započeo realizaciju projekta „Podrška ženama u razvoju biznisa“, koji finansira Slovačka agencija za međunarodni razvoj i saradnju/SlovakAid. Preko 20 poslovnih žena iz različitih gradova Kosova prošle subote (11. novembra 2023.) učestvovalo je na prvoj onlajn obuci u okviru ovog projekta. Glavni fokus na ovoj obuci bili su saveti ponuđeni preduzećima kako da napreduju u prodaji svojih proizvoda, kako da identifikuju i povežu se sa željenim kupcima, analizirajući praznine na tržištu, kako bi njihovo poslovanje bilo što uspešnije. Tokom ove obuke, mnoge žene su podelile svoja iskustva o tome kako su započele svoj mali biznis i dokle su stigle.

Tuba Kočbašli, vlasnica firme u Prizrenu koja se bavi pripremom slatkiša, njihovim ukrašavanjem i porodičnim iznenađenjima, kaže da je kada je počela da se bavi ovom delatnošću imala mnogo primedbi i nedostatak podrške porodice. Budući da Tuba ima i zvanje učiteljice, njena porodica i društvo bili su skeptični da će ovakva inicijativa imati pozitivne rezultate, te da je po njima „posao učiteljice bio siguran, ništa drugo joj nije trebalo“. Uprkos tome, Tubina volja i želja za radom nije ustuknula i stigla je tamo gde je danas – uspešna majka u oblasti koju je odabrala. „Prvo sam proizvodio proizvode za članove svoje porodice. Za svaku porodicu koja je imala žurke, počeo sam da objavljujem na društvenim mrežama i porudžbine su počele da pristižu. Imam kupce od prve godine kada sam započeo proizvodnju. Bio sam prvi na Kosovu po odlikovanju. U početku je proizvod bio veoma skup. Počeo sam to u kućnoj kuhinji. Imao sam volju i želju da radim, iako sam dosta vremena gubio na dekoraciju. Osim toga, ja sam i učitelj. Kritikovali su me, govorili mi da šta ti treba, imaš siguran posao, ne vredi, gubljenje vremena. Profit je bio minimalan.
Podržali su me samo brat i sestrić, dok su mi mama i sestra govorile „skupe su, niko ih ne kupuje“. Tada nije bilo ukrašenih kolača. Zahtevi moje ćerke za tortu sa Mikijem Mausom su me naterali da to pomislim kao ideju“, kaže Tuba. Tuba je napravila ovu priču o uspehu kao deo diskusije o tome kako preduzeća mogu da identifikuju svoje kupce, kako da se povežu sa njima i kako da povećaju njihov doseg. Tokom ove obuke naglašeno je da su kvalitet i originalnost dva glavna elementa za kontinuiran uspeh. Pored toga, voditelj ove obuke je rekao da se preferencije i ukusi potrošača za različite proizvode, bilo za slatkiše ili čak tradicionalnu hranu, stalno menjaju. Ova činjenica se smatrala veoma važnom u izgradnji priče o uspehu za sve žene koje ciljaju na dugoročno tržište. „Kvalitet i originalnost su dva glavna elementa za uspeh u ovom sektoru. Vaša sposobnost da identifikujete idealne kupce je imperativ za nastavak uspeha. Šta vas čini jedinstvenim? Znamo da na Kosovu ima mnogo poslova koje vode žene. Šta svakog od vas izdvaja? Šta nudite što drugi ne nude? Potrošači i kupci traže originalne recepte organskih sastojaka. Činjenica je koju treba uzeti u obzir da se preferencije potrošača veoma brzo menjaju. Uspešan posao je onaj koji stvara lojalne kupce“, istaknuto je u obuci.

Da se ​​zahtevi kupaca menjaju iz dana u dan, potvrđuju i žene koje svakodnevno dobijaju porudžbine za proizvode, koje obećavaju da „znaju kako da ih naprave najbolje“. “Istina je. Sada imamo različite zahteve, na primer, ima klijenata koji su dijabetičari, alergični na jaja ili bilo koji drugi sastojak. Trudimo se da pripremimo više sastojaka koji odgovaraju njihovim zahtevima. Tada su se sada povećali zahtevi za zdravijim kuvanjem“, rekla je jedna od učesnica treninga. Pored ovih, još jedan element koji je ocenjen kao veoma relevantan je kontinuirana analiza tržišta, šta nedostaje i koji su zahtevi kupaca, kako bi prodor na tržište bio što lakši.

Stim u vezi, neke od učesnica su istakle da kada su počinjale sa aktivnostima sa različitim proizvodima, nedostajalo ih je, pa je to bio jedan od razloga što su požele uspeh U okviru obuke, Selvete Nura, vlasnica poslastičarnice u Mitrovici, govoreći o svojim dostignućima na poslovnom planu, izrazila je zabrinutost rekavši da još jedna žena koju ne poznaje potpuno kopira njene recepte i sve to. o poslu. Dugoročna strategija i neusredsređivanje na pobedu u trenutku bile su ključne reči u odgovoru trenera, uz Selveteovu zabrinutost U međuvremenu, još jedan fokus tokom ove obuke bio je skretanje pažnje ženama da treba da ulože u bezbednosne sertifikate, uključujući higijenska pravila i poreklo glavnih sastojaka. Takođe, naglašeno je da veza sa kupcima treba da bude što raznovrsnija. Određeni proizvodi ne bi trebalo da budu izloženi samo na tržištima ili društvenim mrežama, već bi trebalo da obuhvataju što više fizičkih i onlajn kanala. Ovde su pomenuti sajmovi, konferencije i organizacije kao mogućnosti koje mogu uticati na poslovanje da poveća broj kupaca i postigne najveće moguće rezultate.

Inače, ciklus obuke će se nastaviti sa ženama u poslovnoj oblasti sa celog Kosova, u kojima će biti još detaljnijih informacija i saveta kako da se što bolje posluje.

​Projekt “Podrška ženama u razvoju njihovog poslovanja” – razvija Centar za inovacije i razvoj/CFID, a financijski ga podržava Slovačka agencija za međunarodni razvoj i suradnju/SlovakAid.