Informišu se žene o održavanju i rastu poslovanja

03/15/2024

Pravilno i efikasno izlaganje proizvoda na događajima i sajmovima je među ključnim faktorima za postizanje vrhunca uspeha. Pristojno izlaganje, atraktivna i ubedljiva komunikacija sa kupcima, mogućnost umrežavanja, identifikacije kupaca, prikupljanje direktnih komentara i sugestija od njih, vizuelni aspekt i materijali su među glavnim pitanjima koja utiču na rast poslovanja.

Ovo je rečeno danas na obuci održanoj u okviru projekta „Podrška ženama u razvoju njihovog poslovanja“. Glavni fokus ove obuke bili su saveti ponuđeni ženama kako da unaprede prodaju svojih proizvoda, kako da identifikuju i povežu se sa željenim kupcima, kao i da nauče važnost sajmova za njihovo poslovanje.

U okviru ovog projekta, koji sprovodi nevladina organizacija „Centar za inovacije i razvoj“, a finansira Slovačka agencija za razvoj i međunarodnu saradnju „SlovakAid“, mnoge žene su dobile uputstva od najrazličitijih kako bi privukle što više kupaca za svoje proizvode.

Trener ovog projekta Linda Baljeta smatrala je veoma bitnim prvi utisak o proizvodu za kupce, za šta je rekla da prezentacija, organizacija, ekspozicija, komunikacija i sve ostalo moraju biti na nivou, kako bi se došlo do uspeha.

Baljeta: Pravilno i efikasno predstavljanje na događajima umrežavanja i sajmovima je od suštinskog značaja za rast preduzeća.„Pravilno i efikasno predstavljanje na događajima umrežavanja i sajmovima je od suštinskog značaja za razvoj vašeg poslovanja. Na primer, svoje proizvode predstavljate na štandovima ili različitim prostorima i ako ovaj prostor dizajnirate sa lepim i čistim konceptom, komunikaciju činite privlačnijom i ubedljivijom i tako ćete se izdvojiti od konkurencije i uticati na kupce. Sajmovi nude prilike za umrežavanje, dok komunicirate sa drugim izlagačima, stručnjacima iz industrije i stvarate vredne veze koje mogu dovesti do različitih saradnja. Takođe vredi proaktivno tražiti mogućnosti za izlaganje svojih proizvoda, povećavajući reputaciju vašeg brenda. Takođe je važno identifikovati kupce koji će najverovatnije biti zainteresovani za vaše proizvode“, rekla je Baljeta.

Baljeta smatra da su prikupljanje direktnih komentara i sugestija kupaca, vizuelni aspekt, uključujući fotografije, dizajn, etikete i način plasiranja proizvoda na sajmove, među glavnim tačkama koje utiču na uspešno predstavljanje različitih artikala potrošačima.

Takođe je dodala da su u današnjem svetu veoma važni prvi utisci o predmetima, uključujući boju, slike, poziciju, za šta je istakla da postoje neki elementi koji ne samo da predstavljaju vaš posao, već ga razlikuju od drugih.Baljet: U današnjem svetu prvi utisci su važniji nego ikada

Dobijanje direktnih komentara i sugestija od kupaca ili potrošača, vizuelni aspekt, uključujući fotografije, dizajn, etikete i način na koji se proizvodi postavljaju na sajmove su među glavnim tačkama koje utiču na uspešnu prezentaciju različitih artikala. Takođe, faktori koji vam pomažu da privučete kupce uključuju karakteristike proizvoda, koje karakteristike vaš proizvod ima po kojima se izdvaja od drugih, kvalitet, cene, način na koji pružate uslugu ili čak inovacije. U današnjem svetu prvi utisci su važniji nego ikada: boja, imaž, pozicija su neki elementi koji ne samo da predstavljaju vaše poslovanje, već ga razlikuju od drugih. Takođe, trebalo bi da uključite interaktivne elemente, praktične aktivnosti da biste angažovali posetioce i podstakli ih da kupe vaše proizvode. Promotivni materijali su neophodni, zašto ne poneti tablet ili laptop gde možete da izložite fotografije svojih proizvoda, jer to pomaže privlačenju kupaca“, naglasila je Baljeta.

Ciklus obuke će se nastaviti sa ženama u poslovnoj oblasti iz celog Kosova, u kojima će biti još detaljnijih informacija i saveta kako da što bolje posluju.

​Projekt “Podrška ženama u razvoju njihovog poslovanja” – razvija Centar za inovacije i razvoj/CFID, a financijski ga podržava Slovačka agencija za međunarodni razvoj i suradnju/SlovakAid.