Šteta od neproverenih vesti, zvaničnici pravosuđa na radionici ističu posledice u istragama

05/23/2024

Objavljivanje nepotvrđenih vesti nanelo je veliku štetu žrtvama i samom procesu istrage. Ovo je rečeno na radionici „Jačanje transparentnosti u pravosudnom sistemu na Kosovu“, na kojoj učestvuje oko 30 zvaničnika za informacije iz tužilačkog i pravosudnog sistema na Kosovu.

Ovu radionicu organizuje Centar za inovacije i razvoj (CFID), gde su učesnici službenici za informisanje iz Tužilačkog saveta Kosova, svih osnovnih tužilaštava, kao i Sudskog saveta Kosova i sudova u zemlji.

Drugog dana radionice nastavljaju se sesije na kojima se govori o komunikaciji sa medijima i javnošću u digitalnom dobu.

Šef Kancelarije za informisanje pri Vrhovnom sudu, Antigona Uka-Ljutfiu, istakla je potrebu za većim brojem osoblja u oblasti komunikacija.

Uka-Ljutfiu: Iz godine u godinu transparentnost se povećava

„Nastavljamo da budemo po jedna osoba u kancelarijama za informisanje, što predstavlja poseban izazov u mogućnosti da prenesemo što više informacija, da što više informišemo javnost o dešavanjima u pravosuđu, o presudama. Dakle, ovo je glavni aktuelni izazov “Inače, transparentnost se povećava iz godine u godinu. Svaki dan se objavljuje veoma veliki broj presuda. Ako se ne varam, sada imamo preko 150.000 presuda objavljenih na sajtu.”

Ona pominje i slučajeve objavljivanja vesti bez potvrde portparola suda, što smatra suštinskom greškom.

Uka-Ljutfiu: Imamo veliki broj portala koji više idu uz copi-paste novinarstvo”Imamo veliki broj portala koji više idu na copi-paste novinarstvo, iako ne poznaju dobro zakone i ne znaju kakvu štetu mogu da nanesu javnosti ili istrazi slučajeva. I u ovome Sa aspekta, smatram da je vreme da se ovo polje popravi jer postoje slučajevi u kojima su oštećene istrage, kada je žrtvama naneta velika šteta. Ideja plasiranja vesti bez potvrde od strane nadležnih sudova u ovom slučaju portparola je fundamentalna greška u emitovanju vesti u javnosti“, dodala je ona.

Odgovorno lice za javnu komunikaciju u Tužilačkom savetu Kosova, Bedri Gaši, rekao je da postoje izazovi u postizanju nivoa komunikacije.

Gaši: Novim Zakonom o platama treba da budu nagrađeni za svoj rad„Mi smo pravnici naše institucije, zalažemo se za poslove, aktivnosti i zadatke za koje smo nadležni u poslovima koji su nam opisani i istovremeno se trudimo da stalno povećavamo nivo saradnje sa medijima, civilnim društvom i drugima, stranke koje su zainteresovane da sa nama sarađuju. Mi kao zajednica sprovodimo dvostruku misiju, jer se zalažemo i za medije u okviru institucije, o čemu smo danas razgovarali i na sednicama novog Zakona o platama čak i sa internim aktima tužilačkog sistema, smatramo da treba da budu nagrađeni za posao koji rade, jer smatram da da bi se stvorio službenik za javne komunikacije sa svojim iskustvom i sa svim njegovim dometom u javnosti, mora da prođe i jedan vremenski period na serverima javnih komunikacija se ne stvaraju lako, moraju se održavati u sistemu, naglasio je on.

Nakon sesija sledi radionica koja se održava u Draču na kojoj će se razgovarati o upravljanju međuinstitucionalnom komunikacijom sa javnošću u kriznim situacijama.

Ovu radionicu sa temom „Jačanje transparentnosti u pravosudnom sistemu na Kosovu“, održava Centar za inovacije i razvoj (CFID) u saradnji sa Kosovskim institutom za pravosuđe (IKD) a finansira ga misija Ujedinjenih nacija na Kosovu-UNMIK

Projekat „Jačanje transparentnosti u pravosuđu“ finansijski podržava Misija Ujedinjenih nacija na Kosovu. Ovaj sadržaj pripada CFID organizaciji i ne odražava nužno stavove donatora.