Izazovi i potrebe za većom transparentnošću u pravosudnom sistemu

05/24/2024

Oko 30 službenika za informisanje iz tužilačkog i pravosudnog sistema na Kosovu je obučeno za transparentnost u pravosuđu. Dva uzastopna dana bili su deo radionice „Jačanje transparentnosti u pravosudnom sistemu na Kosovu“, koju je organizovao Centar za inovacije i razvoj (CFID). Cilj ove radionice bio je unapređenje i povećanje transparentnosti u pravosudnom sistemu u odnosu na medije i javnost. Učesnici su bili službenici za informisanje iz Tužilačkog saveta Kosova, svih osnovnih tužilaštava, kao i Sudskog saveta Kosova i sudova u zemlji.

Objavljivanje nepotvrđenih vesti nanosi veliku štetu žrtvama i samom procesu istrage, rečeno je u ovoj radionici održanoj u tri odvojene sesije.

Šefica kancelarije za informisanje pri Vrhovnom sudu Antigona Uka-Ljutfiu smatrala je da je objavljivanje vesti bez potvrde portparola sudova fundamentalna greška.

Uka-Ljutfiu: Objavljivanje vesti bez potvrde portparola je fundamentalna greška

“Imamo veliki broj portala koji više idu na copi-paste novinarstvo, iako ne poznaju dobro zakone i ne znaju kakvu štetu mogu da nanesu javnosti ili istrazi slučajeva. I u ovom aspektu, smatram da je hitno da se ova oblast popravi jer postoje slučajevi u kojima su oštećene istrage, kada je žrtvama naneta velika šteta. Ideja da se vest objavi bez potvrde nadležnih lica, u ovom slučaju portparola sudova, suštinska je greška koja se radi objavljivanjem vesti javnosti“, rekla je ona.

U dvodnevnoj radionici naglašena je i potreba za većim brojem kadrova u oblasti komunikacija.

Uka-Ljutfiu: Po jedna osoba smo u kancelarijama za informacije

„Nastavljamo da budemo jedna osoba u kancelarijama za informisanje, što predstavlja poseban izazov u mogućnosti da prenesemo što više informacija, da što više informišemo javnost o dešavanjima u pravosuđu, o presudama, tako da je ovo glavni aktuelni izazov “Inače, transparentnost se povećava iz godine u godinu. Svaki dan se objavljuje veoma veliki broj presuda. Ako se ne varam, sada imamo preko 150.000 presuda objavljenih na sajtu.”

Izazovi u dostizanju nivoa komunikacije pomenuo je i odgovorno lice za javnu komunikaciju u Tužilačkom savetu Kosova, Bedri Gaši.

Gaši: Treba da budu nagrađeni za rad koji obavljaju

„Mi smo advokati naše institucije, zalažemo se za poslove, aktivnosti i zadatke za koje smo nadležni u poslovima koji su nam opisani i istovremeno se trudimo da stalno povećavamo nivo saradnje sa medijima, civilnim društvom i drugima, strane koje su zainteresovane da sa nama sarađuju. Mi kao zajednica sprovodimo dvostruku misiju, jer se zalažemo i za medije u okviru institucije, o čemu smo danas razgovarali i na sesijama drugog dana radionice. Novom Zakonom o platama čak i sa internim aktima tužilačkog sistema, smatramo da treba da budu nagrađeni za njihov koji obavljaju jer smatram da da bi se stvorio službenik za javne komunikacije sa svojim iskustvom i sa svim svojim dometom u javnosti, mora da prođe određeni vremenski period, i ne stvaraju se lako službenici za javne komunikacije su, moraju se održavati u sistemu“, naglasio je on.

Menadžer projekta Fadilj Miftari rekao je da je ova radionica imala za cilj unapređenje i povećanje transparentnosti pravosudnog sistema u odnosu na medije i javnost.

Miftari: Naš projekat promoviše transparentnost u svim javnim institucijama

„Glavni cilj radionice ili njen glavni cilj je da otvori neku vrstu debate u okviru ove aktivnosti i vidi kako se može poboljšati i ojačati transparentnost u pravosudnom sistemu Kosova. Naš projekat pruža podršku i promoviše transparentnost u svim javnim institucijama, ali ova aktivnost je fokusirana ili personalizovana samo za ova dva mehanizma, pravosudni sistem, tužilački sistem i pravosudni sistem. U stvari, kao što vidite ovde, postoji priličan broj, uglavnom službenika, koji vode i rade u kancelariji za informisanje“, izjavio je on.

Na sesijama ove radionice, Fadilj Miftari je dodao da oni imaju za cilj da razgovaraju o tome da li su ova dva mehanizma pravde spremna da pristupe javnosti u digitalnom dobu.

Miftari: Institucije nisu počele da koriste digitalne forme povećanja transparentnosti

„Oba ova mehanizma nisu pokrenula nikakvu inicijativu za korišćenje digitalnih oblika promocije ili povećanja transparentnosti prema javnosti. Svaki od njih komunicira, svako ima svoje veb stranice, ali je još uvek u fazi tradicionalne komunikacije. Međutim, kao što danas znamo, imamo širok spektar novih oblika komunikacije koji su brži i stvaraju mnogo bliži kontakt direktno sa javnošću, a da neko nije između… Ovde je primećeno da još nisu preduzeli nikakve suštinske korake da direktno komuniciraju sa javnošću“, rekao je Miftari.

Radionicu održanu u Draču organizovao je Centar za inovacije i razvoj (CFID) u saradnji sa Kosovskim institutom za pravosuđe (IKD), a finansirala ga je Misija Ujedinjenih nacija na Kosovu UNMIK.​

Projekat „Jačanje transparentnosti u pravosuđu“ finansijski podržava Misija Ujedinjenih nacija na Kosovu. Ovaj sadržaj pripada CFID organizaciji i ne odražava nužno stavove donatora.