Žene informisane o očuvanju i rastu poslovanja

12/27/2023

Žene igraju ključnu ulogu u poljoprivredi i čine okosnicu ruralnih zajednica. Ovo je rečeno na drugoj obuci održanoj danas (subota), u okviru projekta „Podrška ženama u razvoju njihovog poslovanja“. U međuvremenu, glavna diskusija se odvijala oko toga kako stvoriti, održavati i razvijati snažnu mrežu poverljivim dobavljačima.

Oko 20 žena iz poslovne oblasti imalo je priliku da podeli svoja iskustva na ovoj obuci, na kojoj su dobile informacije i savete kako da povećaju uticaj organske proizvodnje hrane koju proizvode. U okviru ovog projekta, koji sprovodi nevladina organizacija Centar za inovacije i razvoj, a finansira Slovačka agencija za razvoj i međunarodnu saradnju „SlovakAid“, razgovaralo se o održivim resursima u proizvodnji organske hrane. Rečeno je da održivost, u kontekstu poljoprivrede, znači balansiranje potreba koje imamo danas i očuvanje resursa za buduće generacije, resursa kao što su hranljivo zemljište, voda i drugo. Između ostalog, žene su informisane da je izgradnja veza i umrežavanje od velike važnosti za svaki lanac snabdevanja, posebno za žene koje se nalaze u izolovanijim područjima, teže stvaraju svoje mreže.

Stoga je naglašeno da je neophodno da se iskoristiti za stvaranje poslovnih veza i pristup novim tržištima. Poseban akcenat u ovoj obuci bila je diskusija u vezi sa sistemom bezbednosti kvaliteta hrane orijentisanim na kontrolnim tačkama analize opasnosti (HACCP).

Preduzetnice su naučile da je primena HACCP-a neophodna, jer se tako izbegavaju svi rizici po zdravlje potrošača. Dalje, naglašeno je da implementacijom ovog sistema i sam biznis ima koristi od iskazivanja posvećenosti i odgovornosti prema bezbednosti hrane, stvara kulturu bezbednosti hrane i smanjuje ekonomske posledice. U okviru obuke naglašeno je da HACCP sistem ima sedam principa, među kojima su analiza rizika, uključujući identifikaciju rizika za hranu, zatim određivanje kontrolnih tačaka, uspostavljanje kritičnih granica na kontrolnim tačkama, uspostavljanje sistema monitoringa za kontrolu kritičnih tačaka i drugo.

Prisutne žene na ovoj obuci, osim što su se upoznale sa značajem posedovanja HACCP sertifikata za svoje proizvode, informisale su se da je implementacija Global Gap sertifikata neophodna i za kontinuiran uspeh u poslovanju. Tu je naglašeno da su prednosti Global Gap sertifikacije povećanje vrednosti proizvoda, jer omogućava pristup novim kupcima na novim tržištima, smanjuje mogućnost gubitka poslovne reputacije i poboljšava efikasnost poslovnih procesa i drugo.

Povodom ovih pitanja, neke od prisutnih žena na obuci su podelile informacije da imaju sertifikovano zemljište, na kome uzgajaju lekovito bilje, povrće i druge proizvode. U međuvremenu, neke druge su rekle da su počele sa implementacijom HACCP sistema, ali su dodale da će se, nakon što su shvatile značaj sertifikacije kod Global Gap-a, angažovati u tom pravcu. Ciklus obuke će se nastaviti sa ženama u poslovnoj oblasti iz celog Kosova, gde će biti još detaljnijih informacija i saveta kako da se što bolje posluje.

​Projekt “Podrška ženama u razvoju njihovog poslovanja” – razvija Centar za inovacije i razvoj/CFID, a financijski ga podržava Slovačka agencija za međunarodni razvoj i suradnju/SlovakAid.