Virtuelni sastanci su neophodni za preduzeća u privlačenju kupaca

03/18/2024

Uspešnim i neophodnim metodom za privlačenje kupaca, proširenje saradnje sa partnerima, povećanje produktivnosti i efikasnosti poslovanja smatraju se onlajn sastanci.

Prednosti onlajn sastanka između preduzeća i klijenta su mogućnost globalnog pristupa, troškovna efikasnost, ušteda vremena, fleksibilnost i pogodnost koju oni nude, prednosti koje daju prostor za komunikaciju u realnom vremenu, deljenje ideja i promovisanje kulture inovacija.

Ovo je rečeno danas na obuci održanoj u okviru projekta „Podrška ženama u razvoju njihovog poslovanja“. Glavni fokus na ovoj obuci bili su saveti ponuđeni ženama kako im održavanje onlajn sastanaka omogućava da privuku što veći broj kupaca, otvore nove mogućnosti za plasman proizvoda i postanu jači konkurenti na tržištu.

U okviru ovog projekta, koji sprovodi nevladina organizacija „Centar za inovacije i razvoj“, a finansira Slovačka agencija za razvoj i međunarodnu saradnju „SlovakAid“, mnoge žene su dobile instrukcije od najrazličitijih kako bi njihove poslovni procvat“, u ovo vreme gde se konkurencija sve više povećava.

Trener ovog projekta Ljinda Baljeta rekla je da su efektivna, jasna, jednostavna i tačna komunikacija među glavnim tačkama koje onlajn sastanak treba da sadrži.Baljeta je kao važnu istakao pravilno korišćenje tehnologije za razvoj onlajn sastanaka sa klijentima ili partnerima.

„Globalni pristup: Virtuelni sastanci ruše geografske barijere, omogućavajući nam da se povežemo sa klijentima i partnerima bilo gde u svetu. Ovaj pristup omogućava preduzećima da prošire svoj domet, uđu na nova tržišta i podstiču međunarodnu saradnju bez ograničenja fizičke udaljenosti. Efikasnost troškova: Tradicionalni sastanci licem u lice često dolaze sa velikim troškovima povezanim sa putovanjem, smeštajem i iznajmljivanjem prostora. Dok virtuelni sastanci značajno smanjuju ove troškove, čineći izvodljivijim za preduzeća svih veličina da se bave klijentima i zainteresovanim stranama bez opterećivanja njihovih budžeta. Ušteda vremena: Sa virtuelnim sastancima, nema potrebe da se bavite vremenom putovanja ili logistikom. Sastanci se mogu zakazivati u kratkom roku, minimizirajući kašnjenja i ubrzavajući procese donošenja odluka, što je neophodno u današnjem dinamičnom i brzom poslovnom okruženju“, rekla je Baljeta.

Osim toga, Baljeta je naglasila da su među komponentama onlajn sastanaka tehnologija, komunikacija i posvećenost.Ona je dodala da su među najčešće korišćenim platformama za održavanje onlajn sastanaka: Zoom, Microsoft Teams, Google Meet, društvene mreže uključujući Instagram, Viber, Vhatsapp i druge, koje omogućavaju spontane sastanke u realnom vremenu sa klijentima ili partnerima.

Takođe, Baljeta je naglasila da su u današnje digitalno doba neophodni onlajn sastanci kako bi žene u biznisu bile produktivnije, što bliže kupcima i saradnji sa partnerima.

„Virtuelni sastanci su sastanci koji koriste internet i razne komunikacione tehnologije. Mogu se realizovati kao video ili audio konferencija. Cilj je olakšati sastanke, saradnju i donošenje odluka. U današnjem digitalnom dobu, onlajn sastanci su neophodni kako bi bili što produktivniji, što bliže kupcima i saradnji sa partnerima. Među komponentama onlajn upoznavanja su tehnologija, komunikacija i posvećenost. Izaberite pravu tehnologiju koja vam odgovara da biste obezbedili nesmetanu komunikaciju. Među najčešće korišćenim platformama imamo Zoom, Microsoft Teams, Google Meet, ali i društvene mreže, alati za trenutnu komunikaciju kao što su Viber, VhatsApp mogu se vrlo dobro koristiti. Ovi načini omogućavaju spontane sastanke u realnom vremenu sa klijentima ili partnerima. Efikasna, jasna, jednostavna i tačna komunikacija su među glavnim tačkama koje onlajn sastanak treba da sadrži“, naglasila je Baljeta.Između ostalog, Baljeta je rekla da je pravilna priprema ključna za produktivno iskustvo sastanka. Ona je dodala da priprema jasnih ciljeva i dnevnih reda, prethodno snimanje tema o kojima će se govoriti, takođe utiču na razvoj produktivnog i uspešnog virtuelnog sastanka.

Priprema potrebnih materijala, okruženje, tehnička konfiguracija, odgovarajuća odeća, način govora i prezentacije, druge su komponente koje čine efikasan virtuelni sastanak.

Ciklus obuke će se nastaviti sa ženama u poslovnoj oblasti iz celog Kosova, u kojima će biti još detaljnijih informacija i saveta kako da što bolje posluju.​

​Projekt “Podrška ženama u razvoju njihovog poslovanja” – razvija Centar za inovacije i razvoj/CFID, a financijski ga podržava Slovačka agencija za međunarodni razvoj i suradnju/SlovakAid.